Η εξέλιξη των παπουτσιών στο πέρασμα των αιώνων.

της Δήμητρας Κοτρωνιά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι παπούτσια φορούσαν οι άνθρωποι πάρα πολλά χρόνια πριν; Μέχρι ένα σημείο στην ιστορία δεν υπήρχαν καθόλου παπούτσια. Οι άνθρωποι ήταν τελείως ξυπόλυτοι, ενώ αργότερα απλά έδεναν κλαδιά στα πόδια τους. Η εφεύρεση των πρώτων παπουτσιών έγινε το 8000 Π.Χ και δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένα απλό ζευγάρι σανδάλια φτιαγμένα από μπαμπού.

Με το πέρασμα των χρόνων οι άνθρωποι ανακάλυψαν κι άλλα υλικά, όπως το δέρμα, το οποίο αποδείχτηκε πάρα πολύ σημαντικό στην κατασκευή ζεστών και άνετων υποδημάτων. Σιγά σιγά η ανακάλυψη νέων υλικών και η απόκτηση γνώσεων βοήθησε τους ανθρώπους να φτιάξουν και πιο ποιοτικά παπούτσια, τα οποία τους βοήθουσαν για τις διάφορες περιστάσεις στην καθημερινή ζωή τους.

8000 Π.Χ - Sagebrush Bark Sandals
« 1 of 32 »

Δείτε λοιπόν πώς πράγματα που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα, για κάποιους κάποτε ήταν τα πιο σημαντικά και αναγκαία προς απόκτηση αγαθά. Φανταστείτε λοιπόν αντί να είχαμε τα άνετα και στυλάτα παπούτσια μας, να αναγκαζόμασταν να φοράμε ξύλινα και ψάθινα υποδήματα, τα οποία μόνο άνετα δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε.                                                                         

 

Dimitra Kotronia
Φοιτήτρια στο 5ο έτος της Σχολή Κινηματογράφου του ΑΠΘ, αρθρογράφος και κολλημένη με το σινεμά, την τηλεόραση και το καλό φαγητό!